Asistenta sociala

Probabil cu totii ne-am intrebat ce inseamna asistenta sociala. Acum cred ca sunt in masura de a-mi raspunde atat mie, cat si celorlalti ce inseamna aceasta profesie.

       Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor, cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viata.

      Binele pe care ni-l asiguram propriei persoane este precar si instabil pana cand este asigurat tuturor si incorporat in viata de zi cu zi, suna un citat al lui Jane Adams. Prin intermediul caror obiective ajungem sa indeplinim spusele din ghilimele?

Obiectivul principal al asistentei sociale este de a veni in ajutorul persoanelor aflati in dificultate pentru ca acestia sa obtina conditiile necesare unei vieti decente. Acest ansamblu de masuri urmareste sa dezvolte in randul segmentelor de persoane defavorizate propriile capacitati si competente pentru o mai pronuntata functionare sociala. Asistentul social, protectorul si militantul acestei cauze demne, trebuie sa aiba in vedere interactiunea constanta dintre doi factori: individul si mediul lui de viata socio-economic, politic, cultural, familial, moral, etc, avand cunostinte despre dezvoltarea lui umana, despre personalitatea lui, cat si despre contextul socio-cultural si moral in care traieste.

Cu o definitie bine intiparita in memorie a asistentei sociale (vezi mai sus), sa vedem care sunt categoriile de beneficiari:

 • Familiile sarace si minorilor delincventi
 • Cuplurile dezorganizate
 • Somerii si tinerii neintegrati
 • Persoanele dependente de alcool si droguri
 • Persoanele cu deficiente de sanatate
 • Copiii care traiesc intr-un mediu familial social advers
 • Copiii abandonati, vagabonzi si copiii institutionalizati
 • Persoanele batrane neajutorate
 • Persoanele care au suferit in urma calamitatilor naturale, sociale, persecutiilor si discriminarilor de orice tip
 • Persoanele infectate cu HIV si alte boli.

            Rolul asistentei sociale

Este deosebit de important sa intelegem rolul asistentei sociale si ce anume ofera ea. Asistenta sociala ofera celor in nevoie posibilitati de cunoastere si de acces la serviciile specializate de protectie sociala, ii orienteaza catre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, persoanele si grupurile in dificultate de a influenta activ politicile sociale. Asistenta sociala furnizeaza celor in nevoie ajutor financiar, material, moral, psihoterapie si consiliere. In cadrul programelor de asistenta sociala se inscriu si activitatile de prevenire a unor situatii de viata dezechilibrate, stresante sub aspect economic, cultural, psihologic sau moral, pentru indivizi sau grupuri, care pot fi de multe ori mai putin costisitoare decat terapia propriu-zisa.

 Functiile asistentei sociale in societatea contemporana

Este de admirat cum se comporta asistenta sociala in societatea contemporana. Astazi, asistenta sociala se orienteaza spre realizarea urmatoarelor functii:

 • Identificarea si inregistrarea segmentului populatiei ce constituie obiectul activitatilor de asistenta sociala
 • Diagnosticarea problemelor de diferit ordin cu care persoanele vulnerabile sau grupurile cu risc sporit se pot confrunta intr-o anumita perioada de timp, si in anumite conditii sociale, economice si culturale
 • Dezvoltarea unui sistem coerent de programe, masuri, activitati profesionalizate de suport si protectie a acestora
 • Elaborarea propriilor programe de catre cei aflati in situatii de risc
 • Identificarea variatelor surse de finantare a programelor de sprijin
 • Stabilirea drepturilor si modalitatilor concrete de acces la serviciile specializate de asistenta sociala prin cunoasterea cadrului legislativ – institutional
 • Suport prin consiliere, terapie individuala sau de grup, in vederea refacerii capacitatilor de integrare benefica in societate
 • Promovarea unor strategii de preintampinare a situatiilor defavorizate
 • Dezvoltarea unui program de cercetari stiintifice la nivel national si local privind dimensiunea problemelor celor aflati in situatii speciale

      Asistenta sociala abordeaza probleme comunitati si la diferite niveluri. Care sunt acestea?

 1. Individual (asistenta economica, psihologica, morala pentru persoanele in nevoie, cum sunt somerii, cei dependenti de droguri, alcool, cei cu probleme de integrare in comunitate, victime ale diferitelor abuzuri)
 2. Interpersonal si de grup (terapii de familie, ale cuplului, ale grupurilor marginalizate)
 3. Comunitar (rezolvarea conflictelor etnice, de grup, mobilizarea eforturilor individuale si colective intru solutionarea lor normala).

Cam acesta ar fi raspunsul meu la intrebarea : “Ce inseamna ASISTENTA SOCIALA?” Astept si alte pareri din partea voastra.

Cretu Andreea Ramona, A.S, anul 1, grupa1.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: