EREDITATEA INTELIGENTEI

Omul este capabil sa se ridice de la senzatia concreta si confuza la simplitatea notiunii abstracte;el poate aduce o masa nenumarata de fapte la o idee generala,unica,fixata printr-un semn;poate,prin rationament,sa aiba acces la consecintele cele mai complicate sau cele mai indepartate si sa ghiceasca viitorul prin prisma trecutului.Aceasta pentru ca el poate compara,judeca,abstrage,generaliza,induce si deduce ca stiintele,religiile,artele,morala,viata sociala si politica s-au nascut si apoi s-au continuat neincetata lor evolutie.
A cerceta daca ele sunt transmisibile prin ereditate inseamna,deci, a cerceta daca viata psihologica,sub forma cea mai inalta,este supusa acestei legi biologice.
Rationamentul ne va arata mai intai ca ereditatea inteligentei este posibila;experienta ne va arata dupa aceea ca este reala.
Psihologia a facut intotdeauna distinctie intre diversele moduri ale capacitatii de a cunoaste,ba chiar studierea analitica a inteligentei nu este posibila decat cu aceasta conditie;dar acestea nu sunt decat deosebiri de aspect si nu deosebiri esentiale.
Pe de alta parte,daca privim chestiunea din cel mai inalt punct de vedere posibil,orice cercetare asupra naturii ultime a inteligentei trebuie sa duca in mod necesar la una din aceste doua concluzii:ca ea este un efect al carui cauza este organismul;ca ea este o cauza al carei efect este tot ce exista,tot ce este cognoscibil.Prima ipoteza se numeste materialism;a doua idealism.In ceea ce priveste ipoteza materialista,nu exista dificultate.Lucrul acesta il vedem de indata,deoarece,daca admitem ca gandirea nu este decat o proprietate a materiei vii,asa cum ereditatea este una din legile vietii,ea va fi tocmai prin aceasta una din legile gandirii.In termini mai precisi:inteligenta este o functie a careia creierul ii este organ,ca stomacul,plamanii si inima;inteligenta este deci transmisibila cu creierul.Ereditatea fiziologica antreneaza,ca pe o consecinta inevitabila,ereditatea psihologica,sub toate formele sale.
Dimpotriva,ipoteza idealista pare in contradictie totala cu ereditatea inteligentei,dar opozitia nu este atat de radical pe cat pare la prima privire.Idealismul,fara a tine aici seama de varietatile doctrine,este sistemul metafizic care crede ca gandirea este singura realitate.In consecinta,ereditatea inteligentei este conciliabila chiar si cu idealismul cel mai transcendent.Este relativ usor de constatat ereditatea sub formele clare studiate pana in present(instinct,perceptii,sentimente).
Activitatea intelectuala,intr-adevar,presupune imagini si concept care formeaza asociatiile cele mai diverse,unificate in judecati sau in rationamente care constituie serii de lungime variabila.Aceste operatii,diferite in cantitate si calitate,combinate si coordonate in mii de moduri,sunt supuse unor actiunii exterioare care provoaca reactii,adica stari noi.
A descompune activitatea intelectuala in operatii elementare(imaginatie,judecata,etc.)asa cum face psihologia analitica,cercetand daca fiecare din aceste forme este transmisibila prin ereditate,inseamna a pune chestiunea sub forma artificiala,adesea inacceptabila.Un mod de inteligenta este transmis de la o generatie la alta…Suntem deci obligati sa punem problema sub forma foarte generala:exista vreun raport de ereditate intre inteligenta parintilor si aceea a copiilor?
Activitatea inteligentei,cel putin la omul actual,presupune drept conditii necesare anumite notiuni de timp,de spatiu,de cauza.
In fapt,ele exista si sunt in mod invariabil mostenite.Acestea sunt caractere specifice,ceea ce vrea sa spuna ca este la fel de contradictoriu sa concepi omul fara ele ca si a concepe un vertebrat fara axa cerebrospinata.Acela care este lipsit de acestea este un idiot,o fiinta aparte,un simulacru de om.Prin urmare,conditiile fundamantate ale inteligentei sunt ereditate,iar indoiala nu poate privi decat caracterele individuale.
Sa examinam mai intai activitatea intelectuala sub una din formele sale cele mai clare:imaginatia.Istoria artei ne arata ca imaginatia creatoare este transmisibila prin erteditate.Gasim frecvent familii de poeti,de muzicieni si de pictori.Familiile de poeti mi s-au parut mai rare,si iata motivul.Nu poti fi muzician fara o sensibilitate fina a urechii,nici pictor fara un dar innascut al culorilor si formelor,ceea ce presupune o anumita conformatie a organului vizual.Sunt aici conditii fiziologice pe care poezia nu le reclama la acelasi grad.Putem deci spune ca talentul muzical sau plastic depinde mai mult decat talentul poetic de confomarea organelor.Ereditatea psihologica este aici mai intim legata de ereditatea fiziologica si tocmai lucru acesta face ca transmiterea sa fie mai sigura.

Exemple:

Voi incepe cu muzicienii”Sentimentul muzicii”-spune Candolle-,adica o aptitudine de a masura timpul si de a distinge notele,este o dispozitie din nastere la multi copii si o dispozitie careia ii gasim originea in mod clar,in multe cazuri,la tata,la mama sau ascendenti.Cand amandoi parintii sunt muzicieni,aproapte intotdeauna copii se nasc cu ureche muzicala.Cand unul singur este muzician sau cand,intr-o familie sau in ,cealalta acesta calitate nu este obijnuita,vedem adesea ca fratiii si surorile difera in acesta privinta.
In acesta caz aptitudinea muzicala nu este functional sau atenuata la fiecare dintre copii,ci unul are ureche muzicala,iar altul nu.Or,daca impresia cauzata de sunete este fizica,relatia dintre sunete este fizica,relatia dintre sunete si masurarea timpului este mai curand de domeniul intelectual.Vom vedea totusi ca in acest domeniu cazurile de ereditate nu sunt rare;familia lui Bach ne va oferi ea singura o demonstratie dintre cele mai curioase.Dintre marii muzicieni care par sa faca o exceptie de la legea ereditatii nu-I gasesc decat pe Bellini,Donizetti,Rossini,Halevy.
Exemple :
1.Familia Bach este poate cel mai frumos caz de ereditate mental ce poate fi citat.ea incepe in 1550 si traverseaza 8 generatii;ultimul membru cunoscut este Regina Suzanna.
2.Beethoven,Ludwig-bunicul-tatal
3.Bellini -fiu-nepot
4.Mozart-tatal-sora-ambii fii-Karl si Wolfgang

Este suficient sa fi rasfoit vreo istorie a picturii sau sa fi frecventat cateva muzee ca sa aflii ca familiile de pictori nu sunt rare.In Anglia este citata familia Landseer;in Franta,familia Bonheur.Familiile Bellini,Carache,Teniers,Van Ostade,Mieris,Van der Velde sunt cunoscute de toata lumea.In lista celor 42 de pictori italieni,spanioli sau flamanzi considerati a fi cei mai ilustri,Galaton a indentificat 21 care au rubenii ilustre.

Exemple:

1.Bassano,Giacomo da Ponte-tatal-cei 4 fii ai sai
2.Bellini,Giovanni-tatal,fratele-
3.Caliari,Paolo Veronese-tatal-unchiul-fiul
4.Caracci,Ludovico-3veri-nepot
5.Ostade,Adriean Van-fratele
6.Robusti(Tintoretto)-fiica-fiul
7.Tiziano,Vecellio-in familia sa gasim 9 pictori de valoare-fratele si fii sai;ceilalti sunt veri/nepoti
8.Van Dyck-tatal-mama

Nu poti fi un mare artist decat printr-un amestec extranatural de calitati.Este un caracter rar,care nu se formeaza decat printr-un accident fericit si a carei ereditate ,drept urmare,trebuie sa fie extrem de instabila.Am dat totusi in acesta privinta numeroase exemple.
Galton,dupa o cercetare facuta de el asupra a 56 de poeti,gaseste probe de ereditate(de diverse grade)in proportie de 40%.

Exemple:

1.Aristo-fratele-nepotul
2.Aristofan-fii sai
3.Burns-mama
4.Corneille,Pierre-fratele-nepotul
5.Goethe-acesta si-a notat propriile-I influiente ereditare
6. Milton,John-tatal-fratele
7.Tasso,Torquato-tatal-mama
8.Vega,Lope-dupa o viata de aventuri a murit preot

La acesta lista de poeti vom adauga cateva familii de carturari alese din aceeasi lucrare;
1.Casaubon,Isaac,si fiul sau Meric,erudite,filologi
2.Etienne-familie celebra de carturari si eruditi:Robert a tiparit Biblia
3.Grotius,Hugo de Groot-bunicul-tatal-unchiul-fiul
4.Seneca-tatal-fratele-nepotul

Familiile de stiinta nu sunt rare.Multi savanti il mostenesc pe tata.Atmosfera de cercetare in care au trait nu este,fara indoiala,straina de vocatia lor;dar educatia nu face geniul si, ca sa fii apt de cercetari stiintifice,este nevoie de mai mult decat de acesta transmitere exterioara data de ea.S-a remarcat,de asemenea ca multi savanti au avut ca mama sau bunica femei remarcabile,asa cum au avut Buffon,Bacon,Condorcet,Cuvier,Forbes.Ereditatea la filozofi este destul de rara.Nu este de mirare ca s-a remarcat ca foarte multi dintre ei nu au lasat urmasi.
Astfel,in timpurile moderne,Descartes,Leibniz,Malebranche,Kant,Spinoza,Hume,A.Comte,Schopenhauer etc.nu au fost casatoriti si nu au avut copii.
Trecem in revista cateva nume,dupa Galton
Exemple:
1.Aristotel-tatal-medic/fiul sau este considerat drept autorul Eticii/nepotul
2.Bacon,Francis,lord cancelar-tatal-mama-fratii
Exista chiar si in secolul nostru,in Elvetia,descendenti din acesta familie:Christophe Bernoulli,professor de stiinte natural la Universitatea din Basel;Jerome Bernoulli,chimist si mineralog.
1.Cassini,Jean-Dominique,astronom celebru-fiul/nepotul/stranepotul/strastranepotul
2.Darwin,Erasm-autorul Zoonomiei-cei 2 fii ai sai/nepotul
3.Franklin,Benjamin-2stranepoti,autori de tratare de stiinte natural,chimie si medicina
4,Gregory,James-dintr-o familie de matematicieni si fizicieni,care numara mai putin de 15 membrii remarcabili intre care fiul sau si 2 nepoti.
5.Hunter.John-unul dintre cei mai celebri anatomisti ai Angliei-fratele /nepotul
6.Stuart Mill,John,filozof si economist-tatal
Aceste liste,nu au nici o pretentie de a fi completate:ele nu au alt scop decat acela de a solicita atentia cititorului!!

Bibliografie

1.T.Ribot-“Ereditatea psihologica”,ed.Iri,Bucuresti.2002
<Student:Nechita Alina-Elena>

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: